Fiti intelepti ca serpii! Cum adica? – Matei 10,16

Domnul ne spune sa fim intelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii. (Mat. 10,16)

 Unii nu inteleg exact sensul autentic si se avanta intr-o directie gresita.

In primul rand nu este vorba de intelepciunea biblica care ne-o descrie Iov: „Frica de Domnul, aceasta este intelepciunea” (Iov 28,28) din motivul simplu ca sarpele, adica satana nu este temator de Dumnezeu.

Atunci despre ce este vorba? Nu este vorba nici de sensul laic de intelepciune, adica coeficient de inteligenta ridicat, pentr ca in limba greaca nu apare cuvantul „sofias”= intelepciune (asa cum il foloseste Iacov in cap. 1) ci apare un alt termen: „fronimoi” care inseamna „a fi prudent”.

 Traducerea lui Cornilescu in versetul acesta este putin inexacta. Sensul original ar fi: „Fiti prudenti ca serpii si fara rautate ca porumbeii”

Deci fratii nu ar trebui sa se avante asa mult in exercitarea „coeficientului lor de inteligenta”, este si aceasta o abilitate extraordinara de la Dumnezeu, dar Iisus nu ne indeamna sa facem asta, insa el ne indeamna mai mult decat a ne juca cu cuvintele, sensurile, interpretarile, analizele, etc., pentru ca suntem inteligenti si iscusiti, sa fim prudenti ca serpii. Aceasta trebuie sa invatam de la serpi, si nu inteligenta lor, pentru ca ei sunt foarte inteligenti, dar inteligenta ridicata sta exact langa viclenie. Satana asa lucreaza. Se foloseste de inteligenta lui mult superiara noua, si este viclean. Personal cred ca nu poti rezista mult sa iti folosesti inteligenta ca pe un prim dar fara sa nu devi usor, usor viclean, eventual mandru.

Domnul sa ne ajute sa fim „intelepti” ca serpii, adica „prudenti„. Asta a vrut sa spuna Iisus! Sa nu credem contrariul, exceland cu aceasta calitate de inteligenti ce suntem (abilitatea de a vorbi, predica, dialoga, judeca, compara, sustine, combate, etc.), ca sunt multe primejdii in directia aceasta.

Sa cautam intelepciunea este altceva: „Sa ne temem de Domnul” si asta merge mana in mana cu prudenta de care vorbea Hristos.

Reclame

26 comentarii

Din categoria Crestinism

26 de răspunsuri la „Fiti intelepti ca serpii! Cum adica? – Matei 10,16

 1. crestinul de la tara

  Fr. Florin vreau sa te felicit, deoarece nu ti sa postezi tot felul de materiale care sa starneasca loviri fratesti. Ii adevarat ca asta nu te aduce pe locul doi in topul celor mai frecventate bog-uri. Nu ai atatea comment-uri. E un semn de prudenta.Dumnezeu mi-a pus pe inima un lucru, pe care l-a scris si altcineva, sub o alta forma, mai concisa(cineva de la Cluj, pe blog-ul fr. Patratosu, cerea sa nu mai fie publicate mesaje care sa starneasca polemica intre frati). Daca intri pe acest blog, vei vedea ca materiale educative, biblice(care sunt foarte valoroase-nota 10 pt. fr. Patratosu ca predicator, invatator), au doar cateva comment-uri, iar materialele celelalte au 100+ de comment-uri. Poate ca se va gasi cineva sa scrie o carte si despre acest fenomen subtil de „partasie frateasca”, si daca va scrie o carte ii sugerez sa o lanseze la urmatorul Congres al Cultului.Ma opresc aici, fiindca simt ca am ajuns la granita cu taramul batjocoririi si n-as vrea sa merg mai departe, sa strige impotriva mea. Fr. Florin continua sa te adancesti in Cuvant, predica si pe blog Cuvantul.Sper ca fr. Patratosu sa continue sa se adanceasca in Cuvant, fiindca si el are ce da celor flamanzi dupa Scriptura.Sper sa citesc si la dumnealui pe blog cate mai multe mesaje gen celui pe care l-a tinut la Cluj-Iris. Ca tanar slujitor, imi doresc sa intru pe aceste blog-uri sa ma hranesc din Cuvant.

 2. crestinul de la tara

  …sa am partasie din Cuvant, in Numele Domnului Isus Hristos.

 3. Multumesc Sami. Lauda sa fie a Domnului!

 4. agkelos

  Cate dreptate ai cu inteligenta. Dumnezeu m-a inzestrat cu o inteligenta mare si ii sunt recunoscator pentru asta, dar de foarte multe ori am ajuns sa ma incred prea mult in mine si sa pacatuiesc din cauza ingamfarii mele.

  Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii adevarate si nici unul din noi nu ar trebui sa uite asta.

 5. agdelos:

  Ma bucur pentru incredintatarea ta! 🙂 Si eu mai stiu pe cineva de parte feminina care a observat acelas lucru. Este foarte bine sa poti sa vezi asta si sa lucrezi cu teama de Domnul!

 6. Dan

  Eu personal interpretez asa acest verset. Fiti intelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii. Multi din cei din lume cred ca noi pocaitii trebuie sa fim atat de buni incat sa ne lasam calcati in picioare. Ei cred ca noi pocaitii daca avem bunatate sau blandete suntem prosti, slabi, fara aparare. De fapt un alt verset care spune despre asta il precede. Noi oile in mijlocul lupilor. Daca diavolul e intruchipat de sarpe si noi trebuie sa fim la fel de intelepti ca el. Cu alte cuvinte trebuie sa ne cunoastem bine adversarul, sa stim unde urmeaza sa ne loveasca si care sunt tacticile pt a ne putea apara. Diavolul care influenteaza atata oameni pt a-i rani pe crediociosi, sau chiar pe crestinii care se lovesc unii pe altii trebuie sa fie surprins de credinciosii care il contraataca prin comportamentul unui sfant si care in final il biruieste. Sarpele nu isi ataca prada numai atunci cand vede ca este destul de naiva si nu-l observa, sau este undeva prinsa fara aparare. Se stie foarte bine ca el isi hipnotizeaza prada inaite sa o atace. De fapt treaba cea mai grea a sarpelui nu este atacarea ei ci momentul in care o hipnotizeaza incercand sa nu-i induca panica. Aproape ca prada singura merge in gura sarpelui mai apoi. Exact asa vrajmasul nostru, el incearca sa ne insele in naivitatea noastra mergan de buna voie in lat. Pt a nu mai fi naivi eu zic ca trebuie sa stim bine cu cine avem de a face si sa nu ne luptam cu pumnul in vant. Sa nu fim naivi dar sa fim sfinti.

 7. Isa

  Eu inteleg ca trebuie sa fim intelepti, prudenti, adica sa ne folosim de ceea ce am invatat (pentru a ne proteja, a inainta, a creste), fara ca prin aceasta sa facem rau celorlalti ( sa nu aiba o inclinatie rea, pacatoasa)

 8. sandu

  m-am uitat atit pe versiunea cornilescu ,cit si pe versiunea ortodoxa ,si am gasit ca amindoua spun clar acelas lucru adica ca e vorba de INTELEPTI ca serpii ,asa ca ramin la varianta cu intelepciunea serpilor in defavoarea prudentei serpilor ,nu de alta dar adevarul este ca sarpele este prudent si se ascunde ,fuge daca e nevoie ,nu ataca decit daca nu are alta sansa de scapare ,si atunci o face doar ca sa se apere ,asta in raport cu omul sau fiintele mai mari ,altul fiind aspectul cu fiintele pe care le inghite
  deaceea din moment ce Domnul ne porunceste sa fim intelepti ca serpii (si nu prudenti care este o componenta doar a intelepciunii serpilor),trebuie sa cunoastem intelepciunea serpilor si sa ne comformam

 9. In limba greaca apare termenul: „fronimoi” = destept, prudent, intelept. Cuvantul de provenienta este „froneo” = a gandi, a avea grija, a fi preocupat. Acum putem alege noi traducerea.

 10. Teodora Zaharia

  Va ofer varianta din biblia amplificata, in limba engleza pentru cunoscatori ca sa aiba acces la traducerea originala , si apoi voi traduce cum voi putea: vers 16-‘Behold, I am sending you out like sheep in the midst of wolves; be wary and wise as serpents, and be innocent (harmless, guileless, and without falsity) as doves. vers 17- Be on guard against men(whose way or nature is to act in opposition to God); for they will deliver you up to councils and flog you in their synagogues… Trad. in limba romana : ‘Iată, Eu vă trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor, să fiti precauti și înțelepți ca șerpii, și să fiti nevinovati (inofensivi, fără prefăcătorie, și fără falsitate) ca porumbeii. vers 17 – Fii în gardă împotriva oamenilor (al cărui fel sau natura este de a acționa în opoziție cu Dumnezeu), pentru că ei vă vor da pe mana consiliilor și biciui în sinagogile lor ‘ … Precizez ca biblia amplificata nu urmareste sa adauge ceva la Cuvantul lui Dumnezeu ci sa-L traduca redand sensul original al textului, si aceasta avand ca motiv saracia vocabularului limbilor moderne comparativ cu ebraica sau greaca veche in care au fost scrise textele originale ale bibliei. Spre exemplu, ofer binecunoscutul caz al cuvantului dragoste in limba romana, care, in limba greaca are cele trei variante : agape, file si eros. Si pentru ca a venit vorba de Biblia amplificata, cineva ar trebui sa se ocupe de traducerea ei si in limba romana. Cineva care are resurse, sau posibilitati sau know-how…. ar fi o mare realizare, poate cea mai mare….Daca e cineva miscat de Duhul lui Dumnezeu, va rog, faceti ceva in acest sens!

 11. Teodora Zaharia

  Textul prezentat ar trebui interpretat in conexiune cu ivatatura din Matei 7 vers 6 ” Sa nu dati cainilor ce este sfant si sa nu aruncati perlele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si sa se intoarca sa va sfasie”. Cred ca acum va este clar ce aveti de facut, doar a spus-o Isus Insusi. Nu va fie frica sa practicati prudenta, ci ganditi-va ca Isus a admirat aceasta calitate chiar si la administratorul nedrept si la urma a conchis in felul urmator: „Caci fii veacului acestuia, fata de generatia lor, sunt mai intelepti decat fii luminii”.

 12. Radu

  Se poate stii cine a scris acest articol ? despre intelepciune…

 13. Bogdan

  Dar despre porumbeii nu a zis nimic …

 14. Da, e bine să studiem și comportamentul porumbeilor, ar fi multe de învățat de la ei: sunt blânzi, buni, plăcuți, dar și cu mult potențial, zboară zilnic până la 100 km; nu suportă mizeria, sunt curați și loiali. Să fim fără răutate ca porumbeii! GBY

 15. Multi cujeta
  la sarpe cu inteleciunea lui,dar nimeni la porumbelul care-l reprezinta pe duhul sfint si bunatatea Lui.

 16. Pingback: gandind intelept ca serpii | Gandeste liber si creativ

 17. damyan

  In limba greaca dragoste are 4 variante si un 3 : agape , fileo, storge si eros..

 18. Mihai Victor Andreiu

  Cum adică Satana nu este temător de Dumnezeu? Atunci de ce duhurile necurate se milogeau de Domnul să nu-i trimită în adânc?

 19. Duhurile rele nu se tem de Dumnezeu în sens că vor să îi facă voia, Îl respectă. Ele se tem de El pentru că El le poate porunci, și ele nu se pot opune. Este altceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s