Psihologia lui Aristotel si cea actuala

Aristotel crede ca sufletul are trei parti: 1. Ratiunea – virtute intelectuala. 2. Sentimentul sau afectul – ratiunea practica, deoarece calauzeste actiunile si sentimentele. Ele aud voacea ratiunii ca vocea unui prieten si o asculta. 3. Apetitul – care nu aude si nu asculta ratiunea, dar poate fi educat. Aristotel face diferenta intre apetit si sentiment.

Interesant ca psihologia lui diferea de cea actuala. Noi astazi vedem sufletul uman ca fiind: 1. Ratiune. 2. Sentiment. 3. Vointa.

Aristotel il vedea altfel: 1. Ratiune. 2. Sentiment. 3. Apetit. Vointa probabil fiind rezultatul celor trei.

Mi se pare relevant „apetitul” pentru ca este o problema majora in sufletele noastre, si totusi in psihologia actuala acest apetit este ascuns. Aratam mai bine fara el, dar nu ne simtim mai bine cand il trecem cu vederea. Cred ca invatand de la inaintasii nostri clasici, am rezolva mai bine anumite probleme prezente.

Toate bune!

3 comentarii

Din categoria Crestinism

3 răspunsuri la „Psihologia lui Aristotel si cea actuala

  1. Apetitul face parte din viata. Diferenta intre om si animal ar fi data de faptul ca apetitul la om asculta de ratiune. astazi se vorbeste despre tigari „bune”, bautura „buna” si alte „bunatati”… Daca am trai fara pofta de viata, amar de noi:) Daca am manca doar din ratiune, nu stiu cum ar fi schimbata urarea „Pofta buna!” (Logică sănătoasă!:) Evident, apetitul cu pricina se poate educa, atata doar că nu prea putem discuta despre educarea pacatului… Chestiune de timp si credinta. Atata timp cât pacatul e șef, ordinele lui vor fi rele. Cand Isus devine Domn al sufletului si al apetitului… altă viață! Părerea mea…

  2. Pariuri Sportive

    Cred ca bazele filosofiei el a depus-o.

  3. Otniela

    Invatand de la inaintasii filosofi…, sau cateodata NEINVATAND. EVANGHELIA lui Christos aduce, insa, VIATA lumii pierdute. Doar EA lucreaza!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s