Ferice de cei săraci în duh! – Matei 5

Mat 5:3 „Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor!”

A fi sarac in Duh nu este totuna cu a fi „slab de inger” cum spune vorba din popor. Dimpotriva a fi sarac in Duh este o virtute, o calitate foarte mare:

În primul rând înseamnă să recunosti ca din punct de vedere spiritual nu esti autosuficient. Cei săraci în Duh sunt cei ce mărturisesc că au nevoie de Dumnezeu, au nevoie de Mantuitor. Nu pot trăi viata fără Dumnezeu, nu pot face voia lui Dumnezeu fără ajutorul lui Dumnezeu. Acestia în mod deosebit simt nevoia umplerii cu Duhul lui Dumnezeu pentru a face ceea ce îi place lui Dumnezeu

În al doilea rând înseamnă să nu te ai pe tine pe primul loc. Conjugarea in limba ebraica incepe de la persoana a treia plural: ei mananca, tu mananci, eu mananc. În limba română si alte limbi cunos cute conjugarea începe de la persoana I singular. Noi trebuie să ne gândim la Dumnezeu în primul rând „la El„ la semenul nostru, si apoi la noi însine. Trebuie să schimbăm ceea ce porneste în mod natural din firea noastră pământească.

În al treilea rând a fi sărac în duh înseamnă să fii smerit si umil. Calvin spunea că dacă l-ai întreba care este cel mai important lucru în crestinism ti-ar spune: „smerenia”. Iar al doilea: „smerenia” si al treilea: „smerenia”. Învătati de la Mine căci eu sunt blând si smerit cu inima spunea Domnul Isus. „Pocăiti-vă si credeti în Evanghelie!” spunea Domnul Isus. Aceasta este atitudinea copiilor lui Dumnezeu. Smerenia este o calitate si o virtute foarte importanta, dacă nu printre cele mai importante. Smerenia te face mai tare, mai precaut, mai rezistent, mai întelept, pentru că te face să te concentrezi pe ceea ce trebuie sa faci tu si mai putin pe ceea ce fac altii.

Să fim săraci in duh!

Anunțuri

3 comentarii

Din categoria Crestinism

3 răspunsuri la „Ferice de cei săraci în duh! – Matei 5

 1. Răzvan

  Va multumesc frumos pentru aceasta explicație deosebita.

 2. Notar

  A fi sărac în duh înseamnă să te vezi și să fii dependent de Domnul Isus

 3. dan

  Filipeni 3:1 „Încolo, fraţii mei, bucuraţi-vă în Domnul. Mie nu-mi este greu să vă scriu mereu aceleaşi lucruri, iar vouă vă este de folos. „2 Păziţi-vă de câinii aceia; păziţi-vă de lucrătorii aceia răi; păziţi-vă de scrijeliţii aceia! Căci cei tăiaţi împrejur suntem noi, care slujim lui Dumnezeu prin Duhul lui Dumnezeu, care ne lăudăm în Hristos Isus şi care nu ne punem încrederea în lucrurile pământeşti, măcar că eu aş avea pricină de încredere chiar în lucrurile pământeşti. Dacă altul crede că se poate încrede în lucrurile pământeşti, eu şi mai mult;
  „Dar lucrurile care pentru mine erau câştiguri le-am socotit ca o pierdere din pricina lui Hristos.”
  Urmaţi-mă pe mine, fraţilor, şi uitaţi-vă bine la cei ce se poartă după pilda pe care o aveţi în noi. Iacov 2:6 „Şi voi înjosiţi pe cel sărac?_ ceice au bogatiile, fie invatatura lumii acesteia, fie ceice umbla dupa ele, dar nu a lui Hristos, oare nu bogaţii vă asupresc şi vă târăsc înaintea judecătoriilor, nu batjocoresc ei frumosul nume pe care-l purtaţi?!
  1 Timotei_ Îndeamnă pe bogaţii veacului acestuia să nu se îngâmfe şi să nu-şi pună nădejdea în nişte bogăţii nestatornice, ci în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belşug ca să ne bucurăm de ele.18 Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogaţi în fapte bune, să fie darnici, gata să simtă împreună cu alţii,
  19 aşa ca să-şi strângă pentru vremea viitoare drept comoară o bună temelie pentru ca să apuce adevărata viaţă.
  20 Timotee, păzeşte ce ţi s-a încredinţat; fereşte-te de flecăriile lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei, (in orice ramura ar fi ea), pe nedrept numite astfel, pe care au mărturisit-o unii şi au rătăcit cu privire la credinţă spre fata omului cautand si nu Fata lui Dumnezeu.
  Harul să fie cu voi! Amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s