Nu îți pierde curajul!

Robert Babcock a fost un băiat din Michigan în anul 1864. Dintr-o joacă nesănătoasă cu o bombă, a rămas orb pentru toată viața din adolescență. Părinții lui au luat o decizie grea, pentru a îi dezvolta încrederea în sine. Risca să fie un răsfățat al casei și al familiei toată viața, datorită condiției de orb. Așa că l-au dus la un institut de orbi în Philadelphia. Aici l-au lăsat singur timp de trei ani, pentru a urma un program special pentru dezvoltarea încrederii în sine. Nu era în toată lumea un băiat mai singur decât Robert Babcock în prima noapte pe care a petrecut-o la institut, după ce părinții l-au sărutat.

Programul a avut un succes răsunător, băiatul s-a ambiționat să nu lase pe nimeni să îi fie milă de el. A fost primul om care după ce și-a pierdut vederea a studiat medicina. A ajuns un medic renumit, ținea frecvent discursuri în fața medicilor orașului Chicago și în cele din urmă a fost numit profesor la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Chicago și a fost de asemenea numit medic la spitalul districtului Cook. Mai târziu a devenit profesor al bolilor pieptului și al medicinii clinice.

Când doctorul Babcock vorbește, spune că la scurt timp după ce a rămas orb, și-a dat seama că cel mai mare handicap din viață pe care îl avea de înfruntat, nu era lipsa vederii, ci pericolul de a-și pierde curajul, de a-i fi milă de el însuși. Iar și iar spunea că nimic mai rău nu i se poate întâmpla cuiva decât să cedeze în fața autocompătimirii. Nu a uitat niciodată acea noapte când, cu mulți ani în urmă, tatăl și mama lui și-au luat rămas bun de la el la Institutul pentru orbi din Philadelphia. „Părea greu atunci”, a spus el, „dar a fost un lucru înțelept și sunt recunoscător pentru aceasta”. Au trecut mulți ani de atunci și viața lungă și folositoare a doctorului Babcock, marele său serviciu adus medicinii, a demonstrat că avea dreptate.

 

*Archer Wallace, Băieți de caracter care au schimbat lumea, Editura Little Lamb, Suceava, 2005, 57.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s