Angelologie

Am parcurs câteva materiale despre angelologie și potrivit scripturii am găsit 7 ordine îngerești. Unii împart în 9 ordine, dar corespondent biblic au acestea 7. Aceste ordine sunt:

1 Îngerii (Gen. 19,5) – sunt mesagerii lui Dumnezeu care slujesc pe cei ce sunt pe calea mântuirii.

sursă foto

2 Arhaghelii (Iuda v.9) – sunt un ordin războinic, luptători, îndeplinesc anumite ordine de la Dumnezeu. Spre exemplu, arhanghelul Mihail era apărătorul copiilor lui Israel. (Daniel 10,22)

sursă foto

3 Căpeteniile (Efes 6,12) – aceste denumiri apar în Efeseni 6,12; sunt funcții pe care le ocupă anumiți îngeri, vedem că și Mihail ocupă această funcție de căpetenie la un moment dat (Daniel 10,13).

sursă foto

4 Domniile (Efes. 6,12) – de semenea este vorba de funțiile unor îngeri desemnați de Dumnezeu.

sursă foto

5 Stăpânirile (Efes. 6,12) – acesta este un rang superior de îngeri care au în stăpânire anumite domenii din partea lui Dumnezeu.

sursă foto

6 Heruvimii (Gen. 3,24) – acest ordin are rol de a ocroti, de a păzi. Din acest ordin a căzut Lucifer, Satan. Vedem că este un ordin foarte înalt. Sunt comentatori care vorbesc că Lucifer ar fi primit responsabilitatea ocrotirii pământului, dar el si-a părăsit menirea.

sursă foto

7 Serafimii (Is. 6,2) – acest ordin de îngeri reprezintă pe cei ce sunt în imediata apropiere a lui Dumnezeu, au trei perechi de aripi. Îi vedem în Isaia lăudând pe Dumnezeu și închinându-se cu reverență înaintea Lui, proclamând sfințenia lui Dumnezeu.

sursă foto

Îngerii au roluri slujitoare, indiferent de ordinul lor. Sunt ființe inteligente, libere. Asemeni omului, o parte din ei au căzut. Satan este responsabil de căderea îngerilor, dar și a omului, însă omul nu este absolvit de vină. Prin Hrisots, omul poate fi mântuit cât timp este muritor. Când omul intră în nemurire prin moarte, devine ca un înger cu soarta pecetluită, ori veșnic cu Dumnezeu, ori veșnit despărțit de Dumnezeu, în locul pregătit Divolului și îngerilor săi. Acesta a fost motivul interzicerii pomului vieții (Gen. 3,24).

Ce este interesant de reținut pentru oameni, este că noi suntem rânduți să stăm pe tron, îngerilor nu le este rânduit acest lucru. Noi avem chipul lui Dumnezeu, și chiar dacă acum îngerii sunt mai tari în putere decât noi, totuși destinul nostru este superior îngerilor. Prezența Duhului Sfânt în om realizează acest lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s